la-tomatina-bunol

MUST DO: Tomaten gooien bij La Tomatina in Buñol

Dat tomaten gooien een fantastische bezigheid is weten ze in het Valenciaanse dorpje Buñol maar al te goed. Reden genoeg om eens op de laatste woensdag van augustus naar Spanje te trekken voor een guerra de tomates bij ‘s werelds grootste tomatengooifestijn. We vertellen je alle ins en outs.
 

20.000 mensen, 160 ton tomaten

Ieder jaar weer trekt La Tomatina duizenden mensen vanuit de hele wereld aan. Dat betekent dus dat er aardig wat tomaten nodig zijn om alle 20.000 strijders in de 1 uur durende battle van een tomatendouche te voorzien. Gelukkig is de gemeente van Buñol daar helemaal niet kinderachtig in, en werd er dit jaar in de ‘red street’ ruim 160 ton aan tomaten uitgeladen.
 

How shit goes down

la-tomatina-bunol

So you want to be a La Tomatina contestant? Dan kunnen we je voor D-Day één tip geven: drink alcohol. Veel alcohol. Je moet je namelijk toch wel even over iets heenzetten voordat je een uur lang door niet-al-te-fris-ruikende tomaten laat bekogelen. Maar goed, dan nu hoe zo’n dag eruit ziet. Je begint dus met drinken. Sangria, bier, whatever gets you going. Om 11:00 uur sharp komt de eerste truck met tomaten aanrijden, grissen de meest brutale deelnemers er een handvol tomaten uit en gaat de strijd van start. Tijdens het festijn zul je niet alleen door dwalende tomaten worden geraakt, maar zijn er ook veel deelnemers die hulp van gadgets inschakelen. Plastic glazen, emmers, plastic zakken vol tomatendrap: niets is te gek. Tijdens dat uur zullen er nog vijf trucks vol nieuwe tomaten in de straat worden uitgeladen. Wees gewaarschuwd, want bovenop die trucks zullen groepjes Spanjaarden zitten die je vanaf bovenaf willen aanvallen. En geloof ons: dat lukt ze. Als het uur voorbij is en je je de meest ranzige versie van jezelf voelt zijn er twee opties: je kunt urenlang wachten totdat één van de openbare douches vrij is of je zwemt jezelf schoon in een nabijgelegen riviertje. Daarna barst op het grote plein de afterparty los.
 

Hoe bereid je je voor op La Tomatina

Dit jaar was La Tomatina voor het eerst niet vrij toegankelijk, maar moest er een entreeticket worden gekocht om deel te mogen nemen aan de tomatenoorlog. Niet zo’n probleem, want die tickets kun je makkelijk en voor een zacht prijsje aanschaffen op de officiële website van La Tomatina (eventueel inclusief busvervoer + pre en afterparty). Als je meedoet aan het tomaten gooien, dan moet je je één ding beseffen: de tomaat zal overal, maar dan ook écht overal, komen. Je kunt je dus wel bedenken dat je niet een top notch outfit aantrekt. Wees niet ijdel, hijs je in je oude kloffie en trek je bikini of zwembroek en meest afgetrapte sneakers aan (geen sandalen of slippers, want dan ga je onderuit). Daarnaast is het niet onbelangrijk om je ogen te beschermen tegen de tomato juice door een bril te dragen. Denk bijvoorbeeld aan een zwembrilletje of ga voor safe en scherm je ogen af met een duikbril. Waardevolle spullen laat je maar beter thuis. Je telefoon kún je meenemen, mits je ‘m in een waterproof beschermhoes bewaard (je weet wel, zo eentje die met een touwtje om je nek hangt). Er zijn La Tomatina-survivors die hun oren ook van de nodige bescherming voorzagen door oordopjes in te doen.

En, doe jij dit jaar mee aan het meest beroemde tomatengevecht van de wereld?