lange-reis-maken-image-1

Waarom een lange reis maken zowel het beste als het slechtste is wat je kunt doen

Ongegeneerd genieten van de meest bijzondere views, kennismaken met andere culturen en proeven van zinnenprikkelende, onbekende gerechten: reizen is in vrijwel alle opzichten een verrijking van je leven. Toch heeft het maken van een lange reis ook een keerzijde.

Een droom die werkelijkheid wordt

Vroeg of laat zal de gedachte een keer door je heengaan. Want laten we eerlijk zijn: de gedachte om op een willekeurige dag gewoon lekker ontslag te nemen, je huur op te zeggen en voor een lange of zelfs onbepaalde tijd je biezen naar een warm oord te pakken is ook gewoon ernstig lekker. Ontsnappen aan de sleur, aan de stress van de dagelijkse beslommeringen of in ieder geval: aan de werkelijkheid. Aan die verdomde files waar je iedere dag weer in staat, aan diezelfde gezichten waar je iedere ochtend in de trein weer noodgedwongen naar moet staren of gewoonweg aan hetzelfde riedeltje dat je iedere dag weer op je werk moet doorstaan. Reizen is momenteel een van de populairste vormen van escapisme. Ofwel de neiging of gewoonte om je zorgen van het alledaagse leven en de daarbij behorende verplichtingen te (willen) vergeten. En dat is dan ook precies wat je doet als je voor lange tijd je land uit bent. Mits je goed hebt gespaard hoeft namelijk geen dag hetzelfde te zijn. Even geen verplichtingen, en niet continu in werkmodus hoeven zijn. Je dagen zullen bestaan uit dingen bekijken, nieuwe gerechten ontdekken, mensen vanuit de hele wereld ontmoeten of misschien zelfs wel een nieuwe taal leren. Het zal de meest geweldige periode uit je leven zijn. Iedere dag is er weer een uit de categorie onbezorgd, een waar feestje. En of je nu op één plek blijft of rond gaat travelen: niemand kan ontkennen dat je een rijker mens wordt van je reis. Je maakt namelijk zó ontzettend veel mee, dat het niet anders kan dat je je op bepaalde punten ontwikkelt. Maar tenzij je een oneindig gevulde portemonnee hebt en heimwee naar je familie en vrienden niet in jouw woordenboek bestaat zul je op een gegeven moment weer terug moeten. Of in ieder geld in het laatje moeten brengen. En daar begint dus het gedonder.

lange-reis-maken-image-2

De keerzijde van reizen

Meestal besluipt het gevoel je pas wanneer het vliegtuig begint te dalen en de piloot aangeeft dat je je over enkele minuten weer op Nederlandse bodem begeeft. En als je dan daadwerkelijk uit het vliegtuig bent gestapt, je weer het Nederlandse gebrabbel om je heen hoort en je naar de supermarkt moet om toch nog wat eten voor vanavond te halen, is het officieel: je bent weer terug. Een bijzondere ervaring rijker, maar wel een die je de grootste kater van je leven bezorgt. Na een paar dagen weer op de werkvloer rond te scharrelen of keihard op zoek te zijn naar een nieuwe job, voelt die bijzondere, lange reis die je net hebt gemaakt namelijk alweer ontzettend ver weg. En dat terwijl je dat heerlijke gevoel juist zo lang mogelijk vast wil houden. Dat is nu precies wat de keerzijde is van reizen. Dat het fantastische gevoel dat je tijdens je travels had bij terugkomst weer langzaam wegebt. Je weer moeten aarden is namelijk na zo’n lange trip best lastig en zal voor sommige reizigers zelfs als onmogelijk voelen. Veel ex-travelers willen weer terug, ergens anders heen, of in ieder geval op een of andere manier dat gevoel van vrijheid proberen terug te krijgen. Maar hoe word je na het maken van zo’n reis nu weer gelukkig? Het zal per persoon verschillen hoe je terugkomt van een lange reis. Misschien zit je juist wél vol nieuwe energie om aan die nieuwe job te beginnen, een eigen bedrijf te starten en denk je bij vlagen aan die geweldige dingen die je op reis hebt meegemaakt en de mooie herinneringen die je voor altijd zult blijven koesteren. Maar misschien moet je gewoon nog wat langer in het buitenland zitten om je leven in Nederland op een bepaald punt in je leven weer te gaan waarderen. En dan is het dus een kwestie van óf weer heel hard sparen óf op zoek te gaan naar een job in het land waar je je wilt gaan vestigen.

Hoeveel je ook last zult hebben van die kater, zal het maken van die lange reis in onze ogen altijd de moeite waard zijn. En ook al denk je dat die luxe van het reizen er voor jou niet in zit, is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Bespreek de mogelijkheden voor een paar maanden onbetaald verlof op je werk, zoek uit of het mogelijk is om je huis onder te verhuren of maak gewoon héél veel tripjes waarmee je je reishonger ook héél erg kunt stillen. Wat je ook doet: doe vooral waar jíj je goed bij voelt.