speakeasy-geheime-bars-nederland

Speakeasy spots: 3 ‘geheime’ cocktailbars in Nederland

Op zoek naar een spannende spot om in stijl cocktails te nippen? In deze 3 speakeasy cocktailsbars drink je je mixje met de clandestiene feel van toen on the side.

 

Illegale twenties praktijken

Hoewel de speakeasy bars van nu niet per se in het teken staan van illegale praktijken, was dat in de good old days wel anders. Doordat Amerika in de jaren twintig een drooglegging was opgelegd, was het verkopen en produceren van alcohol verboden. Reden genoeg voor enkele horecagelegenheden in die tijd om zelf stiekem alcohol te stoken en vervolgens illegaal te verpatsen. Dat deden ze op goed verstopte plekken, die speakeasy bars werden genoemd en waar je alleen via via kon komen. Die zelfgestookte alcohol was overigens niet bepaald smakelijk en ontzettend sterk, dus werd er een siroopje aan toegevoegd om de boel wat te verfraaien. De eerste cocktails waren geboren.

 

En dat is dan ook precies waar het concept van de geheime cocktailspots van nu is afgeleid. Want niet alleen zitten deze secret bars goed undercover, vaak heb je ook een reservering of wachtwoord nodig om binnen te komen. What happens inside, stays inside. Best een beetje spannend, vind je niet?

 

1. DR, Rotterdam

speakeasy-geheime-bars-nederland

Photo credit: Esquire

Een van de beste en gelijk ook meest spannende cocktailspots die Rotterdam rijk is moet DR zijn. De praktijk zit verscholen achter een deur in een weinig spannende straat, waar vroeger een entertainmentbar voor gents gehuisvest was. Maar voordat je hier echter in alle rust een op maat geserveerd cocktailtje kunt wegtikken, dien je echter eerst even een afspraak te maken. Nadat je dan via een SMS het adres hebt doorgekregen, meld je je netjes met wachtwoord op het afgesproken tijdstip. Kost wat moeite, maar dan gaat er ook letterlijk een wereld voor je open. En goed nieuws: want wie eenmaal binnen is, is in de toekomst altijd welkom.

 

2. Door 74, Amsterdam

speakeasy-geheime-bars-nederland

Photo credit: Worlds Best Bars

Al net zo exciting en inmiddels een klassieker onder de speakeasy cocktailbars in ons kikkerlandje is Door 74 in Amsterdam. Ook bij deze cocktailspot, verstopt achter een geheime deur in een drukke uitgaansstraat, kun je alleen naar binnen op afspraak. Maar met een interieur dat je het idee geeft dat je in de roaring twenties bent beland, ontspannende jazzmuziek, bijzonder stylefully dressed barmannen en fijne cocktails is Door 74 een juweeltje dat je een keer bezocht moet hebben. Niet vreemd dan ook dat Door 74 als enige spot in Nederland een plekje in de top 50 beste bars ter wereld heeft veroverd.

 

3. The Secret Kitchen, Amsterdam

speakeasy-geheime-bars-nederland

Photo credit: Amsterdam Now

Verscholen achter een ijzeren koelceldeur in de befaamde The Butcher in de Amsterdamse Pijp vind je The Secret Kitchen. En net als bij de andere speakyeasy spots is het hier een kwestie van de juiste mensen in je telefoon hebben staan, een plekje op de gastenlijst hebben en het wachtwoord kennen. Als je dan eenmaal door de lady in charge binnen bent gelaten kun je rekenen op een spannende donkere ruimte met een royale ovale bar, waar je je goedgeklede derrière kunt laten neerdalen op zachtleren barkrukken. Dan is het daarna alleen nog een kwestie van je door appetijtelijk ogende cocktailshakers van een smakelijk drankje laten voorzien.