horchata-valencia

4x locally loved lekkernijen die je in Valencia moet hebben geprobeerd

In Valencia is het niet bepaald vervelend toeven als het aankomt op locale foods en drinks. Maar welk eten en drinken is nou écht populair onder de locals en durf ik van te zeggen dat je ze absoluut niet mag overslaan? Ik zet de 4 fijnste en locally loved lekkernijen van Valencia voor je op een rijtje.
 

 1. Agua de Valencia

agua-de-valencia

Don’t let the name fool you, want Agua de Valencia valt bepaald niet onder de categorie water. Deze hippe en bijna gevaarlijk smakelijke cocktail Agua de Valencia wordt namelijk gemaakt van vers geperste sinaasappelsap, wodka, gin, cava en suiker. Bestel ‘m op een fijn terrasje in El Carmen of Plaza del Reina in een riante copa of in een jarra in iedere gewenste grootte. Maar wees gewaarschuwd, want je drinkt Agua de Valencia weg als limonade.

 

2. Horchata + fartons

horchata-valencia

Bij een bezoek aan Valencia mag je het locale drankje Horchata (in het Valenciaans: orxata) niet overslaan. Dit ultrazoete melkachtige goedje wordt gemaakt van de nootjes van de chufa plant (ook wel aardamandelen genoemd), water en suiker. Super dulce dus, precies zoals de Spanjaarden het lekker vinden. Niet gek dus ook dat deze ‘local hit’ door menig Valenciaan wekelijks met smaak wordt verorberd. Haal je Horchata niet bij een willekeurig straatkarretje, maar drink ‘m het liefst bij een “officiële” Orxateria in Alboraya. Als de smaak van de Horchata je trouwens iets te zoet is matig het dan door er een met koffie te bestellen. Oh, en wil je de Horchata écht op zijn Valenciaans drinken? Bestel er dan Fartons bij (red. zoete langwerpige broodjes om in de Horchata te dopen).

 

3. Tinto de Verano

tinto-de-verano

Oké, heel Valenciaans is het misschien niet, maar typisch Spaans is het wel. Want elke Spanjaard weet dat Sangria not done is (te veel gedoe met fruit) en Tinto de Verano hét ding is. Een hele ingewikkelde combinatie is het overigens niet, want Tinto de Verano, vertaald ‘rode wijn van de zomer’, is namelijk niets meer dan rode wijn gemixt met Sprite, een paar flinke ijsklonten en een schijfje fruit. De beste Tinto de Verano’s worden overigens gefinished met een subtiel bodempje suiker.

 

4. Paella Valenciana

paella-valenciana

Iedereen weet dat Spanje en paella onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn, maar wist je ook dat de roots van deze authentieke dish in Valencia liggen? Niet gek dan ook dat je in deze kustplaatst van de allerlekkerste paella’s kunt smullen. Je kunt kiezen uit verschillende varianten (denk: de officiële paella con carne, marisco of een vegetarische variant), maar de Paella Valenciana wordt in de regel gemaakt met kip, konijn, gamba’s, mosselen, dendrobranchiata en inktvis. In Spanje eten locals paella overigens niet als avondeten (cenar), maar zo rond drie uur ‘s middags als lunch (comida), om zich vervolgens in de avonduren aan tapas te goed te kunnen doen. Het liefst zelfs op een zondag, want in een doorsnee Valenciaans gezin is zondag paelladag. Eet de lekkerste paella’s van Valencia aan het strand, bijvoorbeeld bij het fameuze Casa Carmela aan playa la Malvarrosa.

 

Mmmm, ook zo’n dorst en trek gekregen? 🙂